Om matskolen
 Nye Merkeforskrifter for uembalert mat
 Din hverdag
 Generelt om Matallergier
 Faktaark
 Oppskrifter
 Råvarer og tips
 Spørsmål og svar
 Kurs på Matskolen
 Andre Linker til nettsteder
 Her er vi
 Aktuelt
Kontakt oss
Mobil 92089029 eller
mobil 92287146
post@matskolen.no
 
Merking av matvarer
Visse ingredienser som er kjent for å gi allergi og overfølsomhetsreaksjoner må alltid oppgis dersom de forekommer i et produkt. Listen med ingredienser som utløser spesielle merkekrav gjelder i alle EU-land. Dersom et produkt inneholder en ingrediens fra denne listen skal det tydelig fremgå av merkingen
[les mer]
Forskjell på melk og vegetabilske drikker
De som ikke drikker melk eller unngår å bruke det i matlaging velger ofte alternativer laget av ris, havre, eller soya. Mange tror at disse drikkene inneholder like mye vitaminer og mineraler som melk. Det er ikke tilfelle, i følge Opplysningskontoret for meieriprodukter og matportalen.no
[les mer]
Forvelling av grønnsaker ( Blanchering )
Gode grønnsaker får du hele året, både når det gjelder smak, næringsverdi, pris og tilgjengelighet. Har du god tilgang på rimelige grønnsaker i sesongen, kan det lønne seg å lagre en del i fryseren. De aller fleste grønnsakene må forvelles før frysing for å få et så godt resultat som mulig, både smaksmessig og næringsmessig.
[les mer]
 Økologisk landbruk             
Balanse i kretsløpet er et av målene i økologisk landbruk. Produksjonen baserer seg derfor i størst mulig grad på ressursene som finnes på gården.

Kunstgjødsel og kjemiske sprøytemidler er ikke tillatt, og dermed reduseres både ressursbruk og forurensning. 

[les mer]
Fra sunn nødvendighet til sunn snacks – for barn og voksne
Det er ikke unaturlig at vi har spist lite frukt og grønnsaker i Norge. Det gror som kjent dårlig i frost og mørke. Men det var før og ikke nå – nå er det mulig å få alt det du ønsker deg av grønne godsaker – og du anbefales å spise fem porsjoner om dagen!
[les mer]
 Matolje og helse
Uten litt fett i kosten kan vi ikke leve. I dag er mange nordmenn storspisere av soyafett som vi får fra margarin, soyaolje, dressinger, majones og majonessalater. Selv tomatsausen i boksene med makrell i tomat inneholder soyaolje.
[les mer]
Uunnværlige smaker
 
Urter og krydder står sentralt i matlagingen i Nord-Afrika og Midtøsten. Mange av smakstilsetningene er velkjent også hos oss, men bruken og ikke minst kombinasjonsbruken varierer merkbart.

Kanel forbindes for eksempel med sukker  og grøt i Norge, mens den brukes på helt andre måter i Afrika og Midtøsten. Her får du vite mer om sentrale krydderslag og andre smakstilsetninger og tilbehør fra Nord-Afrika og Midtøsten.

[les mer]
Allergivennlig julegodt
Blandt de mange godiser som finnes i våre butikker nå før jul er det også en del "allergivennlig" godteri . Se en liten liste her på Matskolen. Mere vil komme
[les mer]
 
Urter og krydder   
 
I dag er det mange som ønsker seg god smak på maten, her er det derfor mange gode urter og krydder tilsetninger som gir muligheter.
Er noe av dette allergifremkallende ?
Se på siden og du får noen tips
[les mer]
Råvarer og Tips
Her vil vi forsøke å gi deg en del tips om råvare som finnes på markedet. Vårt utvalg er tilfeldig og det finnes mange varianter av det vi presenterer.
Det som er sikkert er at det som legges frem på nettsiden er utprøvder prodykter som Matskolen kan stå inne for.
[les mer]

Adobe Reader

Matskolen©2005