Om matskolen
 Nye Merkeforskrifter for uembalert mat
 Din hverdag
 Generelt om Matallergier
 Faktaark
 Oppskrifter
 Råvarer og tips
 Spørsmål og svar
 Kurs på Matskolen
 Andre Linker til nettsteder
 Her er vi
 Aktuelt
Kontakt oss
Mobil 92089029 eller
mobil 92287146
post@matskolen.no
 

Årets bjørkepollensesong er i   gang.  En gulrotklase

Mange pollenallergikere vil i tillegg til å reagere på pollen, oppleve at de får ubehag når de spiser nøtter, frukt og grønnsaker. Dette kalles kryssreaksjoner og oppstår fordi de allergifremkallende stoffene (proteinene) i pollen ligner på proteinene i maten.
[les mer]
Hva betyr kan inneholde spor av.........

En del produkter merkes med ”kan inneholde spor av” etterfulgt av en oppramsing av ett eller flere allergener. Hva betyr egentlig denne merking og hvordan kan du som har matvareallergi eller intoleranse forholde deg til  den ?          

[les mer]
Fisk allergi
Her får du mere info om Fisk allergi
[les mer]
 Hva er egg allergi ?
Her finner du info om egg allergi
[les mer]
 
Alkohol kan forsterke matallergi
Matallergiregisteret har noen år fått ekstra mange meldingar om alvorlege allergiske reaksjonar på mat i førjulstida. Det finnes fleire moglege årsaker: Alkohol kan gjere allergikarar mindre påpasselege med kva dei et, eller det kan vere slik at alkoholen forsterkar allergiske reaksjonar.
[les mer]
Julemat
Allergikere bør være oppmerksomme på at det kan være ingredienser de ikke tåler i typisk julemat. Her får du vite hva slags mat og drikke allergikere ikke bør spise i jula og du får tips til alternative julematingredienser for allergikere.
[les mer]
Hva er overfølsomhet for mat?

Vår ekspert Overlege Roald Bolle !

Noen mennesker reagerer unormalt på mat. Overfølsomhet, intoleranse, allergi – dette er begreper som delvis brukes om hverandre, og som kan skape forvirring. Det går an å reagere på matvarer uten å være allergisk. Men det er også mulig å leve i den tro at man ikke tåler en eller flere matvarer, og der kontrollert provokasjon viser at kroppen tåler det likevel. Unødvendig eliminasjon av mat kan skape betydelige problemer i dagliglivet og i verste fall føre til feilernæring og underernæring. På den annen side kan det å få i seg mat som kroppen ikke tåler, gi diverse plager, nedsatt livskvalitet og i alvorlige tilfeller allergisk sjokk. Matskolens ”medisinske sider” som er skrevet og kvalitets sikret av Ovelege Roald Bolle, ved universitets sykehuset i Tromsø, vil belyse disse problemene og regelmessig ta opp aktuelle temaer og komme med praktiske eksempler.   

[les mer]
Hvordan stilles diagnosen?
 
[les mer]
Symptomer på matvareallergi.
 
[les mer]
Hva skal du unngå?
 
[les mer]
Behandling
 
[les mer]

Adobe Reader

Matskolen©2005