Om matskolen
 Nye Merkeforskrifter for uembalert mat
 Din hverdag
 Generelt om Matallergier
 Faktaark
 Oppskrifter
 Råvarer og tips
 Spørsmål og svar
 Kurs på Matskolen
 Andre Linker til nettsteder
 Her er vi
 Aktuelt
Kontakt oss
Mobil 92089029 eller
mobil 92287146
post@matskolen.no
 
 
 
Kilde : Folkehelseinstituttet
 
Ubehaget oppleves ofte som kløe og hevelser i munn, nese, på lepper og i halsen. Mer sjeldne symptomer er elveblest (utslett og kløe), astma og mage-tarmbesvær. Symptomene er oftest milde og ufarlige, men noen ganger kan legehjelp være nødvendig. Noen pollenallergikere får reaksjoner på mat kun i pollensesongen, men mange reagerer hele året.

Bjørkepollenallergikere er særlig utsatt for å få problemer med nøtter, frukt og grønnsaker som kryssreagerer med pollen. De kan for eksempel reagere på epler, pærer, kiwier, rå gulrøtter og hasselnøtter.

Mennesker med allergi overfor or og hassel kan reagere på de samme næringsmidlene som ved bjørkepollenallergi.

Det er imidlertid store individuelle forskjeller på hvilke typer frukt og grønnsaker pollenallergikere reagerer på. Og det er viktig å prøve seg fram. Røde epler tåles for eksempel ofte bedre enn grønne epler, men ikke sjelden er det omvendt. Enkelte tåler epler når de er skrelt. Eplesortene er ulike med hensyn til hvor mye de inneholder av stoffene som allergikere reagerer mot, og med hensyntil om det er mest av stoffene ute ved skallet eller inne i fruktkjøttet. Det er også verdt å merke seg at de fleste tåler frukt og grønnsaker som er varmebehandlet (kokt, stekt, hermetisert osv.).

Mat som kan kryssreagere med pollen

Nedenfor finner du lister over næringsmidler som kan kryssreagere med pollen og gi pollenallergikere symptomer.

Listene kan brukes som en veiledning til hvilke næringsmidler du som pollenallergiker bør være oppmerksom på. Det er sjelden at man får symptomer på alle næringsmidlene som står oppført under hver hovedgruppe, og andre næringsmidler kan også gi symptomer hos enkelte. Derfor kan du trygt spise frukt og grønnsaker som ikke gir deg symptomer, selv om de står oppført på listen. Dessuten kan du komme til å reagere på næringsmidler som ikke står oppført på listene.

Bjørkepollenallergikere og mat

Bjørkepollenallergikere reagerer hyppigst på hasselnøtt og eple.

Mat som ofte kan gi allergiske reaksjoner ved bjørkepollenallergi:

Frukt

  • Aprikos
  • Eple
  • Fersken
  • Kirsebæ
  • Kiwi
  • Moreller
  • Nektarin
  • Plomme
  • Pære

Grønnsaker

  • Gulrot
  • Potetskall (når poteter skrelles)
  • Selleri (rå og kokt)

Nøtter

  • Hasselnøtter
  • Mandler
  • Paranøtter
  • Valnøtter

Gresspollenallergikere og mat

Mat som ofte kan gi allergiske reaksjoner ved gresspollenallergi:

  • Kornsorter (hvete, rug, bygg)
  • Linser
  • Bønner
  • Erter

Burotpollenallergikere og mat

Burotpollen er først og fremst et problem på ettersommeren.

Mat som ofte kan gi allergiske reaksjoner ved burotpollenallergi:

  • Selleri (både rå og kokt)
  • Urtekrydder (som for eksempel anis, basilikum, dill, estragon, fennikel, karri, koriander, kummin, løpstikke, malurt, merian, oregano, paprika, sort pepper og timian)
  • Persille

Eksotiske frukter og grønnsaker

Noen pollenallergikere får uventet symptomer når de spiser rå eksotiske frukter og grønnsaker, for eksempel på reiser. Hvis du normalt har kraftige reaksjoner på mat, er det en god idé å forsyne seg med små biter av frukt og grønnsaker, inntil du vet at du kan tåle dem. Også allergi mot gummi (latex) kan på grunn av kryssreaksjon gi symptomer ved spising av en del eksotiske frukter.


Adobe Reader

Matskolen©2005