Om matskolen
 Nye Merkeforskrifter for uembalert mat
 Din hverdag
 Generelt om Matallergier
 Faktaark
 Oppskrifter
 Råvarer og tips
 Spørsmål og svar
 Kurs på Matskolen
 Andre Linker til nettsteder
 Her er vi
 Aktuelt
Kontakt oss
Mobil 92089029 eller
mobil 92287146
post@matskolen.no
 
 Julemat og juleblomster for alle Filvedlegg: 
 

Julen er tiden for god mat og lange middager ved pynta bord. Matskolen byr på julebuffé uten spor av gluten, hvete, melk, egg, nøtter eller smør og pollen. For selvfølgelig tar vi også vare på juleselskapets allergikere i denne søte juletid

 

Tekst: Anne-Lise Aakervik

Buffeen byr på medisterkaker, ribbe, pinnekjøtt, kålrotstappe og leverpostei. Alt er selvfølgelig hjemmelaget. Det er lefserull og kalkunrullade med fyll, samt gode sauser kokt på ren kraft. Dessertbordet bugner av sjokoladekrem, multekrem og hvetekringle - det er både lekkert og smakfullt.

Vanskelig sa du? Nei, ikke akkurat. Dette er mat som alle kan spise, slik slipper noen å stikke seg ut. Det smaker iallfall ikke dårligere enn maten der smøret flommer og fløteskvetten runder sjenerøst av smaken. Nå skal du få lære triksene. Vi har vært hos Matskolen i Trondheim. Denne Matskolen er et Helse og Rehabiliteringsprosjekt. Prosjekteier er NAAF Sør-Trøndelag, og de har fått Matakademiets dyktige kokker Svein Magnus og Brit Randi Gjønvik til å drive Matskolen for seg.  Her får du gode tips til både mat og pynting av bord. 

– Tenk mest mulig rene matretter som ikke trenger tilsetting av allergitriggere som mel, melk, egg etc. Men man må ikke være redd for få smak på maten, tipser kokk Svein Magnus Gjønvik, da kan vi også benytte erstatninger i bruken av råvarer.

 

Mer av det rene

Her som med annen mat er det viktig å planlegge. Fortvil ikke, det finnes produkter du kan bruke – som margarin uten melk, og palmekjerneolje som kan piskes til luftig krem og erstatte fløte. Vanlig kumelk kan erstattes av soyamelk eller rismelk. Det samme med rømme.

– Vi bruker bare rent kjøtt til medisterkaker og leverpostei, som vi maler opp selv og tiletter så lite som mulig av andre ingredienser, men noe må det selvsagt være for at tingene skal henge sammen, sier Gjønvik.

Noen retter klarer seg helt uten fløteskvetten eller smørklatten, som for eksempel kålrotstappa. Her trengs bare salt og pepper som smakstilsetter.

– Sausene lager vi også helt fra bunnen av, det er ikke nødvendig med verken smør eller hvetemel til jevning. Hemmeligheten bak en god saus er å lage den av god kjøttkraft som du koker inn. Det kan alle klare og alle kan selvfølgelig spise det.

Desserten er uten fløte, forsikrer Svein Magnus Gjønvik oss om. – Men her må vi i større grad bruke melkefrie alternativer, og både sjokolade-kremen og riskremen/multekrem har Erlet i seg. Det kjenner ikke denne journalisten noe av. Hemmeligheten er å tilsette nok melis og vaniljesukker, før man pisker godt. Dess lengre dess luftigere blir kremen av dette produktet, sier Gjønvik og blander i smeltet sjokolade (uten melk). Sprøytet i glass blir dette en dekorativ og smakfull dessert. I det hele tatt er det ikke vanskelig å invitere til fest, selv om du ikke kan fråtse i ekte fløte, rømme og hvetebakst med egg.

Mattips:

Lag ting selv fra grunnen av så vet du hva som er i. Det skumle med ferdige produkter er at innholdet kan endre seg fra gang til gang, gjør det derfor til en vane å alltid lese på etiketten. Det finnes mange gode produkter som kan erstatte allergitriggerne. Her er noen eksempler: Margarin uten melk, palmekjerneolje (Erlet) som kan piskes til luftig krem og erstatte fløte. Men husk å sukre mer enn vanlig med melis og vaniljesukker. Vanlig kumelk kan erstattes av soyamelk eller rismelk. Det samme med rømme, som kan byttes ut med soyarømme. I butikkken kan du kjøpe gluten-fritt mel til bakst. Skal du jevne sauser og supper så bruk potet-mel eller Maiz-enna. Det finnes også egg erstat-ning å få kjøpt.


Adobe Reader

Matskolen©2005