Om matskolen
 Nye Merkeforskrifter for uembalert mat
 Din hverdag
 Generelt om Matallergier
 Faktaark
 Oppskrifter
 Råvarer og tips
 Spørsmål og svar
 Kurs på Matskolen
 Andre Linker til nettsteder
 Her er vi
 Aktuelt
Kontakt oss
Mobil 92089029 eller
mobil 92287146
post@matskolen.no
 

Nye regler for merking av allergener i uembalert mat Nye regler Som følge av nytt regelverk i EU1, skal Norge innføre en ny for- skrift om matinformasjon til forbrukere (Matinformasjonsfor- skriften). Den skal gjelde fra 13. desember 2014. Forskriften er viktig for serveringsbransjen, fordi den stiller krav til hva slags informasjon som skal gis til forbrukere om ikke-ferdigpakket mat, det vil si mat som serveres over disk, i restaurant, kantine, på fly, catering med videre.
Det settes opp nye kurs for MATSKOLEN 2014 i Mai/ Juni. Nærmere info kommer

Årets bjørkepollensesong er i   gang.  En gulrotklase

Mange pollenallergikere vil i tillegg til å reagere på pollen, oppleve at de får ubehag når de spiser nøtter, frukt og grønnsaker. Dette kalles kryssreaksjoner og oppstår fordi de allergifremkallende stoffene (proteinene) i pollen ligner på proteinene i maten.
[les mer]
Hva betyr kan inneholde spor av.........

En del produkter merkes med ”kan inneholde spor av” etterfulgt av en oppramsing av ett eller flere allergener. Hva betyr egentlig denne merking og hvordan kan du som har matvareallergi eller intoleranse forholde deg til  den ?          

[les mer]
Bruk av fosfater i mat
Bruken av fosfater i mat, og spesielt fiskemat, har fått mye medieoppmerksomhet den siste tiden. Bruk av tillatte mengder fosfater i næringsmidler utgjør ingen helsefare. Mattilsynet vil gjerne klargjøre når det er tillatt å bruke fosfater i fremstillingen av mat.
[les mer]
Hva er kryssreaksjoner?

Når personer med pollenallergi opplever at de får ubehag ved å spise rå frukt og grønnsaker skyldes dette en kryssreaksjon mellom allergener i pollen og i rå frukt/grønnsaker. Dette gjelder særlig bjørkepollenallergikere. Årsaken er at de allergifremkallende stoffene i pollen(proteiner) ligner på proteiner i maten.

[les mer]
Forvelling av grønnsaker ( Blanchering )
Gode grønnsaker får du hele året, både når det gjelder smak, næringsverdi, pris og tilgjengelighet. Har du god tilgang på rimelige grønnsaker i sesongen, kan det lønne seg å lagre en del i fryseren. De aller fleste grønnsakene må forvelles før frysing for å få et så godt resultat som mulig, både smaksmessig og næringsmessig.
[les mer]
Matskolens kokebok !
Ved siste utdeling av prosjektmidler hos Helse og Rehabilitering ble Matskolen - Naaf Sør Trøndelag tildelt midler til et 2 årig kokebokprosjekt
[les mer]
Allergivennlig julegodt
Blandt de mange godiser som finnes i våre butikker nå før jul er det også en del "allergivennlig" godteri . Se en liten liste her på Matskolen. Mere vil komme
[les mer]
Uunnværlige smaker
 
Urter og krydder står sentralt i matlagingen i Nord-Afrika og Midtøsten. Mange av smakstilsetningene er velkjent også hos oss, men bruken og ikke minst kombinasjonsbruken varierer merkbart.

Kanel forbindes for eksempel med sukker  og grøt i Norge, mens den brukes på helt andre måter i Afrika og Midtøsten. Her får du vite mer om sentrale krydderslag og andre smakstilsetninger og tilbehør fra Nord-Afrika og Midtøsten.

[les mer]
 Matolje og helse
Uten litt fett i kosten kan vi ikke leve. I dag er mange nordmenn storspisere av soyafett som vi får fra margarin, soyaolje, dressinger, majones og majonessalater. Selv tomatsausen i boksene med makrell i tomat inneholder soyaolje.
[les mer]
Jul på Matskolen
I forbindelse med pressekonferanse for julemat for alle hadde vi en kjempefin seanse for forskjellige media.
Les mere om det som ble presentert                                                                       
 
Vi har også lagt inn noen oppskrfiter for julemat på oppskriftssiden
[les mer]
 
Nora  trekker Surkål fra Markedet !
 

Stabburet ber NAAF om hjelp til å formidle at det ved en feiltakels er kommet spormengder melk i et parti Nora Surkål.

  

[les mer]
Egon Restaurantene på Kurs
Som ledd i sin kvalitets sikring har ledelsen i Norrein som eier og driver Egonrestaurantene bestemt at det over tid skal sikres mat for allergikere.
[les mer]
Matskolen på REHAB 2008
 

Matskolen ble godt profilert på Rehab 2008 som samlet 400 deltagere i Trondheim i januar.

Standen ble meget godt besøkt og svært mange var interessert i Matskolen, hvilket tilbud dette er og hvordan helsepersonell kan gjøre bruk av Matskolen.

Matskolen på NAAF Landsmøte i Bergen
Under NAAFs Landsmøte i Bergen var Matskolen med å kvalitetssikre maten under Landsmøtet til NAAF i Bergen.
Hotellets kokker ble skolert på forhånd, og gjorden en flott jobb for de 250 delegatene og gjestene av Landsmøtet
 
Standen til Matskolen ble flittig Besøkt under NAAFs Landsmøte i Bergen
[les mer]
Familieseminar på Dovrefjell Hotell !
Nesten 200 personer, mange familier, samlet til faglige dager på Dovrefjell ! 
Dette årlige arrangementet som fylkeslagene i NAAF Sør Trøndelag og Møre avholder er blitt en gedigen suksess.
[les mer]
Nye Matskole kurs er på  gang !
Se fanen om kurs på matskolen til venstre på siden
 
Hm, dette blir spennede !
 
 
Velkommen til Matskolens oppskriftsdatabase, beregnet for medlemmer av NAAF 
Er du hovedmedlem av Norges Astma og Allergiforbund får du nå tilgang til Matskolens Database med oppskrifter. Er du familiemedlem, bruk medlemsnummeret til hovedmedlemmet i familien.
[les mer]
SFO kurs avholdt 6 Februar
Teori må til !
 
13 aktive SFO ere fikk opplæring i Matvareallergi- både teoretisk og i praksis
[les mer]
Vi var på Lungerehabiliterings-
konferansen i Oslo !
 
[les mer]
Allergistämman i Uppsala september 2006
Det svenske Astma og Allergiforbundet har Dronning Silvia som sin høyeste beskytter. Under den høytidelige åpningen av Allergistämman 2006 holdt Dronningen en meget engasjert og flott tale.
[les mer]
Matskolen fikk utmerkelse i Uppsala
Under en høytidelig overrekkelse på Allergistämman i Uppsala den 28. september 2006, fikk Matskolen tildelt Diplom for beste poster under kategorien Informasjon. Det deles ut diplom for de fire kategoriene: Mat, Forskning, Miljø og Informasjon.
[les mer]
Matskolen reiser til Allergistämman i Uppsala i uke 39
Annet hvert år samles leger og forskere for å fortelle om det siste innen Astma, allergi og eksem. Mat står i fokus denne gangen, og vi ser frem til å motta siste nytt innen mat og allergi.
Matskolen på Dovrefjell Hotell
NAAF Sør-Trøndelag har nettet arrangert et familiseminar på Dovrefjell Hotell. 180 deltagere med ”et stort utvalg av matallergier” deltok denne helgen. Matskolen passet på at alle fin god, velsmakende og TRYGG mat som alle kunne spise.
Matskolen for SFO og Barnehager
10 spørrelystne og lærevillige deltagere fra SFO, skole og barnehage stilte på Matskolen 7. september 2006. Første del av dagen brukes til teorikunnskap om mat og allergi/intoleranse. Siste del av dagen brukes til å lage mat uten melk, egg, hvete... Her er det mange praktiske tips å ta med seg. Kunsten er å lage god mat med smak i. Ønsker du å delta på en Matskole ? – Ta kontakt med oss.
Til barnehager og SFO
Vi ønsker Barnehager og SFO hjertelig velkommen til Matskole spesielt laget for denne gruppen. Torsdag 7. september kl 0830 til ca. kl 1600. Egenandelen er kun kr. 100,- (TOAAF sponser resten). Dette er et knalltilbud.
Bakekveld
Vi ønsker alle medlemmer velkommen til Bakekveld tirsdag 5. september. Vi begynner kl 1730 og prøver ut spennende bakverk uten… Pris kr 350,- for medlemmer.
Matskolens styringsgrupppe
Matskolens styringsgruppe holdt møte 22. juni. www.matskolen.no er under kontinuerlig oppdatering og du vil snart finne nytt og godt faktastoff. Nye oppskrifter er under utarbeidelse. Følg med, følg med.
Fra venstre ses Helle S. Grøttum, Tor Wessel, Bjørn M. Bjerke og Svein Magnus Gjønvik.
Nye kursledere er skolert!
Da er Matskolens første kurslederkurs gjennomført. 5 kokker fra hele landet gjennomgikk 4 dagers kurs med både teoretisk og praktisk skolering, avsluttet med eksamen. Kurset ble avholdt i Matskolens lokaler hos Matakademiet i Trondheim.
[les mer]
Finsk orden til norsk matekspert
Mateksperten Svein Magnus Gjønvik fikk en  orden 15.3.2006.

Finlands Hvite  Roses medalje av I klasse med gullkors, som Finlands president hadde  innvilget ble overrakt til Svein Magnus Gjønvik under en tilstelning i  ambassadørens residens onsdag 15.3.2006TD>
[les mer]
Kan inneholde spor av...
NAAF Sør-Trøndelag var høsten 2005 behjelpelig med en undersøkelse om:
Kan inneholde spor av...”Kun 25 prosent av kjeks merket med ”kan inneholde spor av nøtter” inneholdt små mengder hasselnøttprotein, viser analyser fra Mattilsynet. Slik merking gir begrensninger i matvareutvalget til personer med allergi og kan i enkelte tilfeller også være villedende. Mattilsynet ønsker derfor at produsentene søker å unngå slik merking.
[les mer]
Merking av matvarer
På nettsidene til Mattilsynet finner du nyttig informasjon for merking av allergener i mat. Klikk her får den aktuelle nettsiden.
Matskolekurs
Den 21 og 28 - 2006 mars ble det  gjennomført ordinært matskolekurs for de som tidligere ikke har gått matskolen. Kurset vil ta for seg alt fra hva mat allergier er, råvarekunnskap og ikke minst praktisk matlaging.
[les mer]
Matallergi og matintoleranse
Mandag 30. januar kl 1800 inviteres alle leger til et meget spennende møte. Temaet er mat og intoleranse. Vi henter ”eksperten” Overlege Roald Bolle fra Tromsø UNN. Det vil også bli en omvisning i lokalene der undervisningen for matskolen foregår.
[les mer]
Matskole for SFO-ansatte
Vi gir også i år et tilbud om Matskole til ansatte i skole-fritids-ordningene i våre kommuner. Det er mange barn med matallergi, og vi ønsker med dette å være med å trygge disse barnas hverdag. Vi håper så mange SFO'ere som mulig vil melde på en av sine ansatte, og delta på kurs i Matakademiets lokaler på Rosten. Har du barn med matallergi på SFO, kunne du kanskje spørre om de har meldt seg på? Vi har ledige plasser fredag 11. november. Ta kontakt med Matskolen for nærmere informasjon.
Ønsker du å lage Søndagsmat og Selskapsmat uten...?
Nå inviterer vi deg med til å prøve Søndagsmat og Selskapsmat. I to hele dager skal vi lage Søndagsmiddag og Selskapsmiddag som alle kan tåle. Denne spesielle Matskolen er etterspurt av deltagere på tidligere Matskoler, og vi gleder oss virkelig til å gå i gang. La ikke denne unike muligheten gå fra deg / dere, skynd deg å ta kontakt - det er kun plass til 12 personer. Vi ønsker fedre, mødre, besteforeldre og andre hjertelig velkommen.
Vi gleder oss til å høre fra deg.

Tid: Fredag 11. november kl 18.00-22.00 og fortsetter lørdag 12. november kl 10.00-16.00.

Stedet er i Matakademiets lokaler på Rosten i Trondheim.

Pris: for medlemmer kr 400,- ikke-medlemmer kr 800.- pr. person
Vellykket familieseminar for Matskolen
Matskolen sørget for at alle som var samlet på Familieseminaret på Dovrefjell Hotell 23.-25. september 2005 fikk god og trygg mat. Det var samlet 160 små og store deltagere med forskjellige matallergier som egg, melk fisk, skalldyr, nøtter m.m. Alle fikk ta del i en aktiv kurshelg der Matskolen sørget for at ALLE fikk mat som de tålte og som de kunne glede seg over. Spesielt var det mange som koste seg over et flott dessertbord uten……………., men med veldig god smak.
Matskolen kurser landsmøtehotellet
NAAF har Landsmøte helgen 16.-18. september og Matskolen har ”kurset” Landsmøtehotellet i Sandefjord.

Kjøkken og serveringspersonalet har fått et innblikk i matallergi og allergihygiene. Dette er viktig for at NAAF skal få et Landsmøte som ivaretar alle med matallergi.
Selskapsmat med Matskolen
Matskolen ble bedt om å lage en bryllupskake uten melk, hvete, nøtter m.m. Målet var at samtlige gjester skulle kunne spise kaken, uansett matallergier. En stor utfordring – resultatet ble bare lekkert og smakte vidunderlig. Ta kontakt om du ønsker å bli med på høstens Matskole der vi lager selskapsmat.
Merutgifter ved matvareallergi
Fire studenter ved Høyskolen i Sør Trøndelag har i 2005  levert en oppgave om utgifter ved henholdsvis melkeallergi og melke- og hveteallergi. Dette er fremragende pionerarbeid i et viktig felt. Arbeidet bør legges til grunn for trygdeetatens utbetalinger av grunnstønad. Det er et stort behov for tilsvarende beregninger ved andre vanlige matvareallergier og intoleranser, og særlig for personer og familier som sliter med atopisk eksem, der også eksembehandlingen fører til ekstra utgifter.
[les mer]
Fagdag
Fylkeslegen og NAAF inviterer til Fagdag om Matallergi den 2. september 2005 i Statens Hus i Trondheim. De inviterte er leger, helsesøstre, jordmødre og apotekpersonell. Det er allerede god påmelding. Vi henter de beste foreleserne innen fagområdet. Vi håper du benytter deg av denne enestående muligheten til fordypning innen mat og allergi.
[les mer]
Matskolen gir teoretisk og praktisk kunnskap om mat og allergi. Du vil få erfaring i bruk av spesialprodukter/ erstatningsprodukter for deg som har matallergi. Vi har også noen innspill på temaene trygdespørsmål og ernæring. Noe av det viktigste med Matskolen vil være å treffe andre med de samme utfordringene som du selv har. Vi lover deg mange fine diskusjoner og erfaringsutvekslinger.
NAAFs faktaark om matvareallergier
Her finner du NAAFs egne faktaark som gir en kort innføring i begreper, årsaksmekanismer og behandlingsråd som omfatter matvareallergier. Faktaarkene er kvalitetssikret av NAAFs legeråd eller andre medisinsk faglige samarbeidspartnere. NAAFs holdninger og standpunkt oppsummeres til slutt.
[les mer]

Adobe Reader

Matskolen©2005